Mit jelent a digitális transzformáció?

Szerző: NOREX ERP Közzétéve:

Nem is olyan régen a vállalkozások még papíron vezették a folyamataikat. Ha valaki információt akart gyűjteni vagy megosztani, akkor azokat csupán fizikai dokumentumokból, papírokból, mappákból, fénymásolatokból és faxokból nyerhette ki. Aztán jött a számítógép és minden megváltozott. Ma már a digitális transzformáció korát éljük. De mit is jelent ez a fogalom?

Amikor a számítógép elterjedt, a legtöbb vállalkozás elkezdte a tintával papírra írt feljegyzéseket digitális számítógépes fájlokká alakítani. Ezáltal az információk megtalálása és megosztása sokkal könnyebbé vált, de az új digitális nyilvántartások használatának módszerei még nagyrészt a régi analóg rendszereket utánozták. Ugyanakkor a digitálisan tárolt adatok exponenciálisan hatékonyabbak voltak a vállalkozások számára, mint az analógok. Azonban az üzleti rendszereket és folyamatokat még mindig nagyrészt az információk megtalálására, megosztására és felhasználására vonatkozó analóg korabeli elképzelések alapján tervezték.

Digitalizáció=egyszerűbb munkavégzés

Hamar feltűnt a cégek számára ugyanakkor, hogy a digitális adatok felhasználása egyszerűsíti a munkavégzést. Azt a folyamatot, amelynek során a digitalizált információkat arra használjuk, hogy a bevált munkamódszereket egyszerűbbé és hatékonyabbá tegyék, digitalizációnak nevezzük. A digitalizáció tehát arról szól, hogy a munkát, amit nap mint nap végzünk,  gyorsabban és hatékonyabban lássuk el. Ennek pedig az az alapja, hogy az adatok azonnal hozzáférhetők, és nem egy poros archívumban, egy iratszekrényben parkolnak.

Egy 21. századi vállalkozást már nem lehet post-itekre, kézzel írott főkönyvekre vagy Excel-táblákra építeni. De szerencsére, a most induló kisvállalkozások akár már az első pillanattól kezdve biztos, digitális alapokon nyugodhatnak. Azok, akik digitálisan gondolkodnak, terveznek és építkeznek, agilis, rugalmas és növekedésre kész vállalkozást kapnak és komoly versenyelőnyre tesznek szert.

A technológia az üzleti célok szolgálatában

A digitális technológia fejlődésével az emberek elkezdtek ötleteket gyártani az üzleti technológia újszerű felhasználására, és nem csak a régi dolgok gyorsabb elvégzésére. Ekkor kezdett formát ölteni a digitális transzformáció gondolata. Az új technológiákkal hirtelen új dolgok és azok új módjai váltak lehetővé.

A digitális transzformációnak azt a folyamatot nevezzük, amelynek során a digitális technológiák segítségével új üzleti folyamatokat, kultúrát és ügyfélélményt hozunk létre – vagy módosítjuk a meglévőket – a változó üzleti és piaci igényeknek való megfelelés érdekében. Tulajdonképpen az üzleti élet digitális korban történő újragondolása.

A digitális transzformáció megváltoztatja az üzletmenetet, és egyes esetekben teljesen új üzletágakat hoz létre. A digitális transzformációnak köszönhetően a vállalatok visszalépnek egy lépést, és felülvizsgálnak mindent, amit csinálnak, a belső rendszerektől kezdve az online és személyes ügyfél interakciókig. Olyan nagy kérdéseket tesznek fel, mint például: „Meg tudjuk-e változtatni a folyamatainkat oly módon, hogy az jobb döntéshozatalt, a hatékonyabb munkavégzést vagy jobb ügyfélélményt tegyen lehetővé?”.

Most már szilárdan benne vagyunk a digitális korban, és a legkülönfélébb vállalkozások okos, hatékony és bomlasztó módszereket dolgoznak ki a technológia kihasználására.

Forrás: Salesforce

Kategóriák: Digitalizáció