ERP bevezetés hatékonyan

Szerző: NOREX ERP Közzétéve:

Egy teljes körű, gyártási modulokat is magában foglaló ERP bevezetésére az USA-ban a cégek akár az éves bevételük 5-6 százalékát is elköltik. Itthon jó, ha 2-3 százaléknyi árbevételt szánnak erre. Megfelelően előkészített projekttel azonban áthidalható a szűkebb költségkeret okozta nehézség. 

Ha teljes funkcionalitású ERP rendszert szeretnénk egy lépésben bevezetni, akkor az érintett üzleti területeken zajló folyamatok áttekintése elengedhetetlen. Nem elég, ha az évek óta a polcon porosodó szabályzatokat elővesszük és kimásoljuk. Azt írjuk le, és úgy, ahogy valójában működik a cégünk, ugyanis ha nem így történik, a szoftverszállítót elvisszük a málnásba az igények meghatározásánál, és máris kockázatos útra tereltük a projektet. 

A saját projektjeinken rendszeresen ellenőrizzük, hogy a szabályzatokban leírt és a valós folyamatok között mekkora az eltérés (GAP). Minél nagyobb a fel nem tárt különbség, annál nagyobb a kockázat. 

Belefoghatunk egy alapos piackutatásba is: milyen szoftverek érhetők el a piacon, melyiket lehet akár felhőalapú szolgáltatásként igénybe venni, melyik integrálható könnyen a meglévő MES vagy egyéb szoftvereinkkel. 

Tervezzük meg alaposan a projektcsapatunkat, válasszuk ki a leendő projektvezetőnket, az alkalmazásgazdát, a törzsadatgazdákat! Hiszen nem tudjuk elégszer elismételni: a sikertelen projektek jelentős részét az ügyféloldali gyenge/hibás projektmenedzsment, vagy a belső ellenállás buktatja meg. Fontos, hogy ezt tudjuk, és legyünk rá felkészülve!

Forrás: https://forbes.hu/uzlet/ha-gyartoceged-van-igy-kovacsolhatsz-elonyt-a-valsagbol-eljott-a-digitalizacios-projektek-ideje/

Kategóriák: ERP