Mi várható a hazai és a nemzetközi ERP-piacon 2024-ben

Szerző: NOREX ERP Közzétéve:

A vállalkozások már szinte kezdik megszokni, hogy a kovidos évek és a szomszédban zajló háború mellett elképesztően változékony üzleti környezetben kell helytállniuk. Ugyanakkor, a bődületes inflációs nyomás, az ellátási láncok problémái és a munkavállalók elvárása a távmunka iránt erősíti a naprakész, adatalapú döntéshozatalt és ezzel együtt a digitalizációs projekteket. Mégis, mi várható 2024-ben a piacon?

A piac mérete folyamatosan növekszik

Az elmúlt hónapokban elképesztő mértékű az érdeklődés az olyan technológiák iránt, mint az AI, ami szintén erősíti az eddig is nyilvánvaló elvárást: ha a piaci pozíciódat nem akarod veszélyeztetni, akkor digitalizálnod kell az üzletmenetedet.

Ugyanakkor számos nagy ERP megoldásszállító állítja le 2023-27 között a régi verziók törvényi követését és további fejlesztését, ami még azoknál a cégeknél is izgalmat okoz, akik nem készültek új ERP-rendszereket bevezetni. A szállítók által gyors megoldásként ajánlott technikai konverziós projektek ugyan gyors és fájdalommentes eredményeket ígérnek, de nem számolnak azzal, hogy a 8-10 éve kialakított üzleti folyamatok már régen nem valósak, így előbb vagy utóbb szükség lesz ezek átfogó ráncfelvarrásaira is.

Ezek miatt folyamatosan nő az ERP-szakértők iránti piaci igény, és ezzel együtt drasztikusan nőnek a napidíjak is, ami miatt a projektek is egyre drágábbak lesznek.

Az idei év tapasztalatai alapján a gazdasági megtorpanás nem igazán volt kézzelfogható az ERP-szakmában. Ugyanakkor az előrejelzések alapján a gyengébb pénzügyi hátterű, kisebb ERP megoldásszállító cégeket ez a krízis éppúgy meggyengítheti, mint ahogyan az a 2008-as válság idején is történt, különösen igaz ez az alultőkésített magyar szoftverházakra.

A felhő mindenek felett

Ma már nem csak az olyan nagy gyártók, mint az SAP, az Oracle vagy a Microsoft javasolják a felhőmegoldások különböző formáit az ügyfeleiknek, hanem már kimondottan a gyártóvállalatok megoldásszállítói is, mint például az IFS, szintén a cloud mellett tette le a voksát.

Egyértelműen látszik, hogy a távmunka és a termelékenység fenntartása sokkal egyszerűbbé vált ezen lehetőségek alkalmazásával. A számok azt mutatják, nemzetközi szinten a nagyvállalatok egyre nagyobb arányban állnak át cloud vagy hibrid megoldásokra, különösen a nagyobb rugalmasságot kívánó szegmensekben.

Ezek a modern ERP-csomagok vállalati alkalmazásplatformokon (EAP) futnak, amelyek korszerű technológiát biztosítanak a digitális átalakulásokhoz. A felhőalapú ERP által szállított termelékenységi nyereség nagy része az EAP technológiájának és képességeinek köszönhető. Az EAP fő jellemzői közé tartozik a testreszabhatóság, a low-code/no-code fejlesztés és integráció által, az AI/ML adatelemzés, a folyamatautomatizálás és a felhasználóbarátság.

Itthon picit lemaradva a nemzetközi trendekről, de azért folyamatosan nő a cloud bevezetések aránya, bár a KKV-szektor ebben a témában is kemény dió. Persze, a megszorításokra szoruló cégek számára ez a fajta skálázhatóság remek lehetőség lenne, akár komoly megtakarításokra is elérve: egy felhőalapú megoldásnál rugalmasan változtathatjuk a felhasználószámot, ezzel akár nagyon komoly költségeket is megtakaríthatunk, illetve a távmunka térnyerése és a mobilitási igény is pont ebbe az irányba mutat. Halkan jegyzem meg, a felhőbe költözés előtt egy alapos adattisztítási projekt minden cégre ráfér, különben csúnya meglepetések érhetik az ehhez kapcsolódó hibás felmérésekből adódó költségek miatt.

A cikk folytatódik, teljes írás a Computertrends oldalán olvasható.