ERP bevezetés: nehéz a döntés?

Szerző: NOREX ERP Közzétéve:

Ha ERP bevezetésben gondolkodunk, akkor az egyik legfontosabb tényező a tudatos tervezés. Mutatjuk, miért!

Egy történettel kezdjük: az egyik új ügyfelünk azzal keresett meg minket, hogy ők már eldöntötték, melyik technológiai platformot szeretnék kiválasztani. Nem kell más ERP megoldást keresni, csak a platformon belül több szállítót szükséges megtendereztetni. Ők egy közel 10 hónapos folyamat végén jutottak el hozzánk. Már kértek be előzetes ajánlatokat is. Mi azonban végigcsináltuk a teljes körű igényfelmérést, kértünk be pontos ajánlatokat, és amikor kiszámoltuk az ötéves teljes tulajdonlás költségét (TCO), minden létező alternatívával, vagyis saját tulajdonú és felhős megoldásra is, akkor a tulajdonos nagyon meglepődött. Ugyanis ezek a költségek nagyon jelentősnek bizonyultak. Feltette azt a kérdést is, hogy mi lenne, ha inkább két kategóriával lentebbi ERP rendszerekben gondolkodnánk? 

Egy autós példával élve, amikor elindulunk autót vásárolni, azért nem nézzük végig az összes kategória összes márkájának minden létező verzióját, hanem felkészülünk és nagyjából be tudjuk határolni, hogy körülbelül milyen típusú, kategóriájú autóban gondolkodunk. Hiszen, az olasz riviérára el lehet jutni egy Trabanttal és egy Maseratival is, de nem ugyanaz az élmény. 

Milyen legyen az ERP élmény?

ERP bevezetésnél először azt kell megfogalmaznunk, hogy valójában milyen élményt, milyen értéket szeretnénk kapni és megteremteni. Egy nagyvállalatnak bizony érdemes presztízs értékű szoftverben gondolkodni, ami akár valódi cégérték növelő tényező lehet. Nem jó irány, hogy adott esetben egy kategóriákkal lentebbi megoldást választunk. Hiszen ez nagyon komoly kompromisszumok árán tudná megoldani a működését a vállalaton belül, úgyhogy mindenkinek azt javasoljuk, tudatosan készüljön fel.

Mielőtt belevágunk egy ERP rendszer kiválasztásába, legyen tiszta képünk arról, milyen nagyságrendben gondolkodunk. Nézzünk körül a piacon, hogy egy hozzánk hasonló cégnek mennyibe került az ERP bevezetése. Nyilvánvalóan nem ugyanazokat az összegeket fogjuk látni mondjuk egy 5 milliárdos árbevételű, 60 felhasználós ERP rendszernél, mint egy 40 milliárd forint forgalmat bonyolító vállalatnál, ahol 120-130 embert kell bevonni. Ebben szükséges a tudatosság.

ERP kompromisszumok

Ha konkrét számokról beszélünk az Egyesült Államokban egy közép és nagyvállalat adott esetben akár az éves árbevételének az 5-7 százalékát is elkölti egy ERP projektre. És ez még nem az ötéves tulajdonlási költség, hanem maga a projekt ár. Itthon, ha a vállalatvezetőknek azt mondjuk, hogy legyen a budget 2-2,5  százalék, bizony nagyon gyakran elkerekedett szemmel néznek ránk, hogy ez valójában milyen összegeket jelent. Mindenki igyekszik minél kevesebb pénzből megoldani, pedig így sokkal több kompromisszumot kell kötni. 

Ilyenkor előfordulhat, hogy a cég egyedi folyamatait el kell engedni és a szoftver által adott kereteken belül minél kevesebb fejlesztéssel megoldani a működést. Tény, hogy ez akár jelentős költségmegtakarítást is hozhat. Amennyiben felhő megoldásokban gondolkodunk, ott nem úgy kezdünk el az ERP rendszerhez hozzáállni, hogy itt vagyunk, mi így működünk, és azt szeretnénk, hogy ez a szoftver oldja meg minden problémánkat, hanem megismerjük az adott ERP rendszert. Megtanuljuk, hogy a felhőn belüli beállítási lehetőségek, keretek mit engednek, és azt ellenőrizzük le, hogy azzal mi együtt tudunk-e élni nagyobb fejlesztések nélkül. Ha igen, akkor sokkal rövidebb idő alatt, sokkal gyorsabban egy skálázható felhőalapú megoldás is bevezethető.

Kategóriák: ERP