Ki az az alkalmazás gazda, illetve mi az a tesztelési menedzser?

Szerző: NOREX ERP Közzétéve:

Nagyon fontos, hogy legyen egy olyan kolléga a cégen belül, aki tényleg érti azt, hogy milyen döntéseket hoztunk az ERP bevezetés folyamán. Ő lesz az alkalmazás gazda, és ha minden jól megy, később a tesztelési menedzserünk is.

Az alkalmazás gazda az, akinek ismernie kell a cégünket felülnézetből, madártávlatból az összes részleget érintően. Tudnia kell, hogy az adott ERP-rendszer, amit kiválasztottunk, milyen keretek között és hogyan működik. Az alkalmazás gazda lesz az is, aki a későbbiekben tulajdonképpen gondozza, életben tartja a szoftver működését. Ideális esetben azt a kollégát, aki a bevezetési fázisban az alkalmazásgazdánk volt, később tesztelési menedzsernek nevezzük ki. 

Miért felelős az alkalmazás gazda és tesztelési menedzser? 

A koncepcionális szakasz után összeáll, hogy milyen módon fogjuk használni az adott szoftvert. Ilyenkor az ERP szállító cég emberei elkezdik a különböző kiegészítő paraméterezéseket, fejlesztéseket beállítani a saját rendszerünkbe. Úgy kell ezt elképzelni, mintha az asztalra kerülne több tízezer kocka és ezekből az elemekből egészen különböző módon működő folyamatokat építenénk fel.

Nyilván ahhoz, hogy mi éles üzemben el tudjuk kezdeni használni napi szinten a cégünknél az adott rendszert, meg kell róla győződnünk, hogy valóban működik-e. És úgy, ahogy azt mi eredetileg meghatároztuk a koncepcionális fázisban. Ezért erre van egy nagyon alapos és részletes tesztelési folyamat. A szoftverszállító ezt nem tudja helyettünk elvégezni, ez mindig ügyféloldalon történik. 

Általában az esetek többségében mindez úgy szokott kinézni, hogy a szoftverszállító ad egy példát arról, hogy milyen formában kellene ledokumentálnunk magát a tesztelést. Nevezetesen, hogy végigmentünk bizonyos eseteken és megnéztük, hogy működik-e, vagy sem. Majd kapunk egy ticketing rendszert, ami tulajdonképpen egy hibajelentő felület. Itt dokumentáljuk, hogy az adott teszt úgy működik, ahogy eredetileg elhatároztuk. 

Mi történik a tesztelés folyamán?

Minél bonyolultabb a vállalatunk, annál több ilyen tesztelést lehet végrehajtani. Adott esetben 5-600 különböző forgatókönyvet, tesztesetet is végig kell venni. Ennek a lebonyolítása egy nagyon fontos feladat házon belül. Azt szoktuk javasolni, hogy akit később alkalmazás-gazdának szeretnénk delegálni a cégen belül, ő legyen a tesztelésért felelős vezető. Ő fogja összefogni az egész folyamatot odáig, hogy beosszuk azt, hogy melyik adott tesztforgatókönyv kapcsán, melyik üzleti területről, melyik kulcsfelhasználó, melyik nap jöjjön oda.

Amikor ezt végigcsinálta a kolléga, akkor elég nagy tudása lesz ahhoz, hogy átlássa, hogy az adott ERP-rendszer, milyen beállítások mentén működik. Úgyhogy ne felejtsük el, az ERP bevezetésénél nagyon fontos kijelölni azt az embert, aki a tesztelési folyamatokat házon belül fogja támogatni.