Tervezzünk projektet, mint a profik

Szerző: NOREX ERP Közzétéve:

Azt, hogy mennyit szeretnénk elkölteni egy ERP-rendszerre és hogy mennyi a reális költségterv fontos már a bevezetési projekt legelején megtervezni.

Kezdjük azzal, hogy tisztába jövünk olyan tényekkel, hogy az ERP-rendszerek nem csupán egyszeri beruházások: számos költségelem, mint a szoftverlicenc-követési díj és a support költségei folyamatosan felmerülő elemek. Ezért mi minden esetben legalább 3 éves TCO (teljes tulajdonlás költsége) tervezését szoktuk javasolni. Ha az ügyfél komolyan gondolkodik felhőalapú bevezetésben, vagyis hogy szolgáltatásként veszi igénybe a szoftvert, üzemeltetéssel együtt, akkor pedig már 5 évre előre érdemes kalkulálni.

Az ERP-cégek általában kipróbált projektmódszertanokkal rendelkeznek: a legtöbben a klasszikus vízesés modellt használják, néhányan agilis elveket is próbálnak becsempészni a bevezetéseikbe. De egy biztos: minden ilyen projektnél akkor van esélyünk sikerre, ha a szoftverszállító érkezésére már profik vagyunk „projekttanból”, és felépítettünk egy projektszervezetet. Van projektvezetőnk, projektadminisztrátorunk. Az üzleti területek vezetői tudják, mi lesz az ő feladatuk projektmunkacsoport-vezetőként, hogyan kell majd koordinálniuk a leendő ERP-kulcsfelhasználók munkáját. Kinevezzük a törzsadatgazdákat, tudjuk, ki fogja a részünkről az adatmigrációt koordinálni, ki lesz a tesztelésért felelős. Ahol ezek a szavak idegenül csengenek, ott bizony komoly gondok várhatóak az ERP-bevezetés alatt: egyszerűen nem lesznek képesek megfelelő reakcióidővel reagálni a feladatokra.

Forrás: Hvg.hu