5 ERP trend, amire érdemes figyelni

Szerző: NOREX ERP Közzétéve:

Bátran állíthatjuk, hogy mára a vállalatirányítási rendszerek (ERP) egy bizonyos szint felett nélkülözhetetlenek a vállalatok számára. Az elmúlt évek digitális átalakulásával párhuzamosan az ERP-rendszerekkel kapcsolatos igények is megváltoztak. Az alábbiakban következzen néhány jellemző ERP trend.

Az ERP-rendszerek gyorsan fejlődnek, és a vállalkozásoknak naprakésznek kell maradniuk a legújabb trendekkel, hogy versenyképesek maradjanak. A felhőalapú ERP-rendszerek, a mobil ERP-megoldások, az AI és az ML, a blokklánc és a személyre szabás a legújabb trendek, amelyek alakítják az ERP piacot. A vállalkozásoknak gondosan fel kell mérniük ERP-igényeiket, és ki kell választaniuk a megfelelő ERP-rendszert, amely képes megfelelni a jelenlegi és jövőbeli elvárásaiknak.

1. Felhőalapú ERP-rendszerek

A felhőalapú ERP-rendszerek gyorsan nagy népszerűségre tettek szert a piacon, ami érthető, hiszen számos előnyt kínálnak. Többek között például alacsonyabb infrastrukturális költségeket, rugalmasságot, skálázhatóságot és nagyobb adatbiztonságot. A felhőalapú ERP-rendszerek emellett könnyebben frissíthetők, és lehetővé teszik a vállalkozások számára, hogy bárhonnan valós idejű adatokhoz férjenek hozzá.

2. Mobil ERP-megoldások

A járvány óta a munkáltatók egy része a korábbiakhoz képest sokkal rugalmasabb munkakörülményeket kínál a munkavállalóknak. Számtalan vállalat munkarendjébe került be a home office (otthoni) és a remote (távoli) munkavégzés. A mobil ERP-megoldások igazodnak az új trendeknek köszönhetően kialakult igényekhez. Valós idejű adatokhoz való hozzáférést biztosítanak az alkalmazottaknak, és lehetővé teszik számukra, hogy útközben is elvégezhessék a feladataikat. Emellett javítják a termelékenységet, az ügyfélkiszolgálást és csökkentik a működési költségeket.

3. AI és gépi tanulás

A mesterséges intelligencia (AI) és a gépi tanulás (ML) az ERP piacon is megjelent már. Az AI és az ML automatizálhatja az ismétlődő feladatokat, előrejelző elemzést biztosíthat, és segítheti a döntéshozatali képességeket. Általuk jobban optimalizálható a készletgazdálkodás, a gyártástervezés és az erőforrás-elosztás is.

4. Blockchain

A blokklánc egy biztonságos, decentralizált adatbázis, amely tranzakciós adatok tárolására használható. A blokklánc az ERP-rendszerek feltörekvő trendje, és potenciálisan javíthatja az átláthatóságot, a biztonságot és a pontosságot, emellett csökkentheti a csalásokat, kiküszöbölheti a hibákat és növelheti a partnerek közötti bizalmat.

5. Személyre szabhatóság

A személyre szabhatóság az ERP-rendszerek esetében lehetővé teszi a vállalkozások számára, hogy a felhasználói élményt az egyes felhasználók igényeihez igazítsák. Mindez javíthatja a felhasználók elfogadottságát, csökkentheti a képzési költségeket és növelheti a termelékenységet.

A cikk a Chat GPT közreműködésével készült.