Miért ne vezessünk be felhőalapú ERP-rendszert a cégünknél?

Szerző: NOREX ERP Közzétéve:

A felhőalapú ERP-k népszerűbbek, mint eddig bármikor. Számos ERP-szállító teljesen át is állt az új technológiára, míg vannak, akiknél még elérhető a régi, úgynevezett onpremise megoldás is.

Egy biztos: ne azért vezessünk be felhőalapú ERP-rendszert, mert a szomszédos cégnek az ipari parkban az van, vagy mert olcsóbbnak tűnik a kezdeti beruházási költség. Gondoljuk át alaposan, mit és hogyan fogunk használni, hogy a végeredmény valóban cégértéknövelő megoldás legyen a vállalatunknál!

A felhőalapú és onpremise megoldások technológiai és jogi szempontból is különböznek egymástól.
Az onpremise megoldásoknál a szoftverhasználati jogot – a licencet – vásároljuk meg, az a miénk, örökre. Telepíthetjük a saját szervereinkre, vagy akár egy hostingpartner gépeire is. Mi – vagy az általunk kiválasztott hostingpartner – felelünk a rendszer üzemeltetéséért, a verzióváltásokért.

Ezzel szemben a cloudmegoldásoknál az ERP-rendszert szolgáltatásként kapjuk, amiért havi/éves díjat fizetünk különböző használati szempontok (userszám, tranzakciószám stb.) alapján. Itt a céges felhasználóknak csupán egy webes elérés kell, mindent az ERP-szolgáltató frissít és üzemeltet, nincs verzióváltással járó extra feladat és költség.

De mi alapján tudjuk eldönteni, hogy melyik a jó megoldás nekünk?

Komplex értékelési módszertan és megfelelő szakértelem nélkül nehéz jó döntéseket hozni már csupán abban is, hogy felhőalapú vagy onpremise megoldást válasszon vállalata számára. Érdemes ezt a legalább 5-8 éves időtávra történő, meghatározó projektet független ERP-szakértő segítségével, okosan megalapozni.

Forrás: Computerworold