A sikeres üzleti transzformáció titkai

Szerző: NOREX ERP Közzétéve:

Az igazi üzleti transzformáció, azaz átalakulás nagy, merész, vállalati szintű és tartós. A céges kultúrában, a képességekben és a teljesítményben bekövetkező szükségszerű és fenntartható lépésváltás. Ami ugyanakkor rendkívül nehéz is, hiszen az átalakítási kísérletek mintegy 70 százaléka kudarcba fullad.

A világjárvány idején az üzleti transzformációk új értelmet nyertek. A kialakult helyzet kihívás elé állította a megszokott munkamódszereket. A történelem során számtalan példát láthatunk arra, hogy iparágtól függetlenül egyes szervezetek sikeres átalakításokat hajtottak végre. Vagyis a válságból megerősödve, jobban felkészülve kerülntek ki, mint versenytársaik.

Jelentős és tartós változások eléréséhez, többféle tényezőnek szükséges teljesülni: jó, ha az adott vállalat céljaival magasra tör, inspirálja az alkalmazottait, megfelelő ösztönzőket biztosít, valamint kiváló képességeket és végrehajtási folyamatokat alakít ki.

A sikeres üzleti transzformációhoz a következő attribútumok szükségesek:

Magas szintű törekvések

A szervezetben rejlő teljes potenciál elérése helyett, a vezetők általában túl alacsony célokat tűznek ki maguk elé. Fel kell azonban ismerni, hogy a múltbeli teljesítmény nem korlátozza a jövőbeli eredményeket. Amit gyakran lehetetlennek tartanak, az valójában lehetséges. Egy vállalat reális és elérhető potenciáljának meghatározásához a vezetőknek érdemes a céget egy leendő vevő vagy új vezető szemszögéből megvizsgálnia.

Inspiráció

A kutatások jelentős szakadékot mutatnak a vezetők saját inspiráló képességükről alkotott véleménye és a vezetőjüket inspirálónak tartó alkalmazottak között. Ahhoz, hogy ezt a szakadékot áthidaljuk és az egész szervezetben ugyanazt a motiváló közeget teremtsük meg, az alkalmazottaknak képesnek kell lenniük kapcsolódni a transzformáció tágabb céljához. 

Demokratizált változás

A szervezet minden rétegeinek bevonása és ezáltal a vezetők által elérni kívánt ambiciózus változás „demokratizálása”, erőteljes lehet. A szervezeten belülről érkező ötletek felszínre hozatala és a munka szétterítése az alkalmazottak szélesebb csoportjai között lehetővé teszi, hogy a vállalat viszonylag rövid idő alatt nagyobb célokat érjen el. 

Kiváló készségek

Még a leglelkesebb alkalmazottaknak is megfelelő készségekkel kell rendelkezniük. Az átalakulás során minden korábbinál fontosabb, hogy egy vállalat megfeleljen a készségek fejlesztésének régóta fennálló kihívásainak – például a pénzügyi ismeretek, a tehetséggondozás és a kommunikáció terén -, valamint a digitális és analitikai képességek iránti újabb igény kielégítésének. A világjárvány következtében a távoli és digitális készségek is elengedhetetlenné váltak.

Végrehajtási motor

A jobb teljesítmény legfontosabb meghatározó tényezője a magas színvonalú végrehajtás , ami egy „végrehajtási motor” kiépítését és egy olyan cégkultúrát igényel, amely nap mint nap ugyanazon szabványok és legjobb gyakorlatok szerint működik. A kiváló kivitelezéshez szilárd tervezésre, gyors, előremutató kérdésekre összpontosító folyamatokra, fegyelemre, valamint a tulajdonosi gondolkodásmód kialakítására van szükség az összes alkalmazott körében.

Vezetés

Az átalakulás vezetése túlmutat a vezérigazgatón. A leghatékonyabb átalakítási vezetők arra ösztönzik kollégáikat, hogy olyan helyekre menjenek, ahová egyébként nem mennének el, meggyőző érveket hoznak létre és kommunikálnak a változás mellett, és példaképként szolgálnak az általuk kívánt viselkedés tekintetében az egész szervezetben.

A változás mindig rendkívül nehéz folyamat, de a sikeres üzleti transzformációk megvalósítása egyáltalán nem lehetetetlen. Szívesen segítünk: info@norexerp.hu!

Forrás: Mckinsey.com