ERP bevezetés: felkészültünk a szervezeti változásokra?

Szerző: NOREX ERP Közzétéve:

Amíg elméletben mindenki támogatja a változásokat, a valóság az, hogyha az adott esemény éppen őt is érinti, és úgy érzi, hogy kárára, nos, onnantól jön az ellenállás, attól függően, ki milyen személyiség: ki hangosabban, ki csendesebben, de elkezdik fúrni a projektet. 

Fontos tudni, hogy a sikertelen ERP projektek jelentős részét az ügyfél oldali hibás projektmenedzsment, és/vagy a belső ellenállás buktatta meg. De jó hír, hogy fel tudunk ezekre a buktatókra készülni.

A felsővezetői támogatás alapvető, de még meg kell nyernünk a projekt számára a hangadókat, a kulcsembereket, és a végfelhasználókat is. Mert összerakhatjuk a világ legjobb ERP rendszerét is, ha a termelési igazgató nem engedi a gyártástervezőket használni a rendszert – mert nem bízik benne, vagy fél attól, hogy az eddig kis rejtett birodalmának belső ügyeit más is láthatja – máris a bukás felé száguld a projektünk.

Számos eleme van egy jó változásmenedzsment és kommunikációs tervnek, íme néhány alapvetés:

  • Adjunk megbízólevelet a projektben dolgozóknak, valami számukra fontos jutalom lehetőségével, ha sikeres lesz a projekt (nem mindig prémiumra kell gondolni, extra szabadság, egy külföldi nyelvtanfolyam, előléptetés, bármi, ami motivál, jó lehet).
  • Adjunk nevet a projektnek, közösen, készítsünk hozzá logót, legyenek a mérföldköveknél értékelések, projekt vacsorák.
  • Kommunikáljuk a vállalati hírlevélben, intraneten, beszéljen róla az első számú vezető, hogy miért fontos ez, és kérje minden munkatárs támogatását.
  • Jelezzük előre, hogy várhatóak kisebb-nagyobb változások. Menjünk a pletykák elé, és pozitív eseményként beszéljünk a projektről.

Ha ezeket az előkészítő lépéseket megtesszük (lehetőleg egy szakértő segítségével), máris nagyobb az esélyünk a sikeres ERP projektre. Ha pedig nem vagyunk biztosak a dolgunkban, keressünk hozzá megfelelő külső szakértőt, aki segíti a folyamatot.

A teljes cikk eredtileg a Computerworld oldalán jelent meg, 2016-ban.