Mire jó egy független ERP tanácsadó?

Szerző: NOREX ERP Közzétéve:

Gyakran felmerül a kérdés, hogy mire jó egy független ERP tanácsadó. Miért kell már a kiválasztási szakaszban igénybe venni egy ilyen szakértőt? Hiszen annyi mindent tudnak önállóan beszerezni a cégek, mi ebben olyan különleges?

Be kell látnunk, hogy egy ERP-rendszer teljes körű bevezetése kiemelten nagyértékű beruházás és projekt. Egy cég árbevételének akár 2-6%-át is elérheti a befektetés értéke, amit a legoptimálisabb helyzetben maximum 8-10 évente szükséges bele invesztálni. Éppen ezért, ahogy egy új telephely építésére építészmérnököt veszünk igénybe, fontos, hogy a megfelelő tapasztalatokkal rendelkező szakértőt, ERP-tanácsadót alkalmazzuk ebben a helyzetben is. 

A vállalatirányítási rendszerek speciális szaktudást igényelnek. Az hogy valaki komplex folyamatokat, az egész céget átívelő rendszert ki tudjon választani, nem elég, hogy használt vagy bevezetett már egy konkrét rendszert. Ugyanis ettől még egyáltalán nem biztos, hogy ismeri a piacot és a termékeket, a különböző lehetőségeket és a saját vállalatának adottságaival összevetve a legjobb döntést tudja meghozni.

Mire jó egy független ERP tanácsadó?

Egy ERP tanácsadó megfelelő piaci ismeretekkel rendelkezik. Ismeri, hogy milyen platformok elérhetők, azon belül milyen termékek léteznek, milyen változatok vannak. Például ma már a legtöbb szoftver elérhető on-premise (előre feltelepített) módon vagy felhő alapú szolgáltatásként. Önmagában ahhoz, hogy erről döntsünk, rendkívül komplex ismeretekkel kell rendelkeznünk.  Ha olyan platformot választunk, amihez többféle szállító létezik a piacon, azoknak a képességeit összemérni és megállapítani, hogy ki nyújtja a legjobb ár-érték arányú megoldást, a legjobb biztosítékokkal – ez is egy speciális terület.

Nagyon fontos a módszertan, ugyanis össze kell vetni, hogyan működik az adott cég és meg kell találni azt a szoftvert, amelyik a legközelebb áll a folyamatokhoz. Az ideális állapot 80-90% környékén áll, standard módon, fejlesztések nélkül. 

Egy jó módszertannal feltárhatjuk a folyamatainkat, letisztázhatjuk, hogy hol vannak azok a pontok, amikhez stratégiai szempontból szükségesek. Mik azok a követelmények, amikhez ragaszkodunk és mi az, ami csupán opcionális. Kérjünk be úgy ajánlatot, hogy kiderüljön a szoftverszállítóktól, hogy kinek a terméke tudja a szoftver megfelelőséget garantálni. 

Mindezzel egy jó független ERP tanácsadó tisztában van, így bátran rábízhatjuk magunkat!