Mikor igazán drága egy ERP rendszer?

Szerző: NOREX ERP Közzétéve:

Gyakran kérik tőlünk cégek, akik régóta használnak egy ERP rendszert, hogy segítsünk nekik eldönteni, hogy a meglevő ERP rendszeren belül lépjenek új verzióra, vagy egy teljesen új ERP rendszert vásároljanak.

Ilyenkor a felméréseinken persze elhangzik mindenféle kritika a régi ERP rendszerrel kapcsolatban. Aztán mindig eljön az igazság pillanata. Egyszer egy magyar tulajdonú, közel 15 milliárdos cégcsoportnál dolgoztunk, amikor megkértük a rendszergazdát, hogy listázza ki nekünk, az elérhető funkciók hány százalékát használták egyáltalán, hány „modulba” léptek be a kollégák az elmúlt egy évben. Az eredmény döbbenetes volt: alig 17 százalék. Vagyis a régi, lesajnált, cserére váró ERP rendszer funkcionalitásának is csupán a töredékét használták. Ennek oka legtöbbször nem a szoftver, hanem inkább a bevezetési projekt hiányosságaiban és az ügyfél oldalán keresendő.

Úgy véljük, akkor igazán drága egy ERP rendszer, ha megvesszük, de nem használjuk ki, mert:

  • nem vagyunk hajlandóak változtatni a folyamatainkon, rutinunkon
  • nem költünk arra, hogy a csapatunk mély ismereteket szerezzen a szoftver lehetőségeivel kapcsolatban
  • hagyjuk, hogy a kis Excel táblákat használják, ahelyett, hogy munkaköri leírás szinten határoznánk meg – és persze ellenőriznénk is – hogy a közösen használt, integrált rendszerbe töltik be az adatokat
  • nincs meg a felsővezetői akarat arra, hogy fejlesszük a vállalat működését

A nagy ERP rendszerek többsége többezer cég folyamata alapján építi fel a standard működési logikáját. A vállalatok többsége legalább 80 százalékban képes lenne a megfelelően kiválasztott ERP rendszer standard folyamatait használni. Igen, ehhez Ügyfélként változni kell. Tudatosan. A maradék húsz százaléknyi különbség esetén pedig érdemes a cég egészére optimalizált döntést hozni a vállalat üzleti területeit vezetőkkel, közösen: túl sok egyedi fejlesztést nem szabad bevállalni, mert annak nagy kockázata és ára van.

Az ERP rendszerek nem tekinthetőek az informatikai és vállalatszervezési problémák Megváltójának: egy új ERP rendszer bevezetése nem old meg automatikusan minden felmerülő problémát – de lehetőséget ad arra, hogy kihozzuk magunkból a legjobbat. Egy okosan felépített projekt segíthet abban, hogy a vállalati működés és a digitalizáció magasabb szintjére lépjünk.

Az teljes cikk a Computerworld.hu oldalon jelent meg 2019. október 29-én.