A bukott ERP-projektek sötét titkai

Szerző: NOREX ERP Közzétéve:

Az integrált vállalatirányítási rendszerek (ERP) bevezetések fele kudarc. A legtöbb megrendelő, aki elbukott projektjét siratja, óriási tévedésben van, amikor a sikertelenség okait kutatja. Sokszor ugyanis nem a megvalósítás valamely lépése hibás – hanem már az alapvető elvárással van gond.

A napokban az egyik feltörekvő ERP tanácsadóként is működő cég weboldalán megütötte a szememet egy mondat: „egy vállalatirányítási rendszer (ERP) bevezetése alapjában határozza meg a vállalat folyamatait, emiatt fontos, hogy ne egy adott ERP rendszerhez alakítsuk a folyamatainkat, hanem az ERP rendszert húzzuk a saját üzleti igényeinkhez.”

Véleményem szerint ez a legnagyobb hiba, amit független ERP tanácsadó mondhat, hiszen azt az illúziót kelti az olvasóban, hogy tulajdonképpen nem is fontos, mit tud az a szoftver alapból, majd átalakítjuk, nem lesz itt semmi gond, nincs ebben semmi kockázat.

Az ERP szakmában eltöltött két évtizeddel a hátam mögött elmondhatom, a bukott projektek alfája és omegája éppen ez a mentalitás. A magyar piacon hírhedtté vált rémtörténeteknél is azt láttam, hogy a szénné fejlesztett, soha véget nem érően változtatott ERP rendszerek nem hozzák meg a várt üzleti szint támogatást, a tervezettnél tovább tart a bevezetésük, és sokkal, de sokkal többe kerülnek.

A teljes cikk a hvg.hu oldalon jelent meg, az elolvasásához kattintson ide!

Kategóriák: ERPPublikáció