ERP a fenntarthatóság és az emberi hatás középpontjában

Szerző: NOREX ERP Közzétéve:

Napjaink gyorsan fejlődő üzleti környezetében a fenntarthatóság stratégiai kérdés. Ezzel párhuzamosan sokak számára az ERP rendszerek a fenntartható üzleti gyakorlatok előmozdításának hatékony eszközeivé váltak. Ennek oka az, hogy biztosítják a pénzügyi tisztánlátást az érdemi környezeti és emberi hatások ösztönzéséhez.

Az ERP-rendszerek közismertek arról, hogy zökkenőmentesen integrálják a különböző üzleti funkciókat és részlegeket. A fenntarthatóság területén azonban a bennük rejlő lehetőségek messze túlmutatnak ezen. Hiszen általuk tiszta képet kaphatunk például az energiafogyasztásról, az erőforrás-felhasználásról és a hulladéktermelésről, a valós idejű adatok azonnal megjelenítésének köszönhetően. Így lehetővé teszik a döntéshozók számára a hatékonysági hiányosságok azonnali felismerését és célzott megoldások bevezetését. Az erőforrások elosztásának optimalizálásával és a hulladék csökkentésével a szervezetek kézzelfoghatóan kisebb ökológiai lábnyomot hagyhatnak maguk után. Ezzel egyidejűleg növelhetik a működési hatékonyságot.

Átláthatóbb folyamatok a fenntarthatóság jegyében

Az ERP rendszerek hatással vannak az ellátási láncokra is. Ezek a gyakran átláthatatlansággal terhelt hálózatok a fenntarthatósági aggályok középpontjába kerültek. Viszont az ERP rendszerek használatával a folyamatok sokkal átláthatóbbá válnak. Ezért a vállalkozások képessé válnak arra, hogy az ellátási láncuk minden aspektusát – a nyersanyag beszerzéstől a gyártási folyamatokon át a forgalmazásig – alaposan megvizsgálják. Vagyis a szervezetek számára lehetővé válik, hogy az etikai normákat könnyebben betartsák és a potenciális környezeti kockázatokat mérsékeljék.

Egy olyan világban, ahol a tudatos fogyasztás és az etikai megfontolások egyre nagyobb befolyással bírnak, a fenntarthatóság az ERP rendszereken keresztül történő felkarolása stratégiai megkülönböztető tényezővé válik. A fenntartható gyakorlatok iránti elkötelezettség növelheti a márka hírnevét, erősítheti az érdekelt felek bizalmát és versenyelőnyt biztosíthat az egyre inkább értékek által vezérelt piacon.

Az ERP-rendszerek és a fenntartható üzleti gyakorlatok konvergenciája transzformatív utat jelenthet, amennyiben az adott cég felismeri az ERP rendszerekben rejlő, pozitív változásokat ösztönző potenciált. A vállalat vezetők ennek segítségével egy olyan korszak felé irányíthatják szervezetüket, amelyben a hatékonyság és a környezeti felelősségvállalás harmonikusan megfér egymás mellett.

Forrás: Erp Today