ERP megoldások a gyártói szegmensben – a digitalizáció alapjai

Szerző: NOREX ERP Közzétéve:

A hazai középvállalati szektor erősen le van maradva digitalizációban a nagyvállalatokhoz vagy a külföldi versenytársakhoz képest. Ömlik az információ a vezetőkre, ugyanakkor rengeteg a sikertelen ERP (integrált vállalatirányítási rendszer) projekt is. Hogyan igazodjunk ki az ERP megoldások területén belül?

A nemzetközi felmérések szerint a legtöbb multinacionális vállalat 5–7 évente ERP rendszert cserél, vagy ugyanannak a szoftvernek az új verzióját vezeti be.

A magyar középvállalati körben cégvezetőként ritkán adatik meg, hogy a pénzügyi helyzet szabadon lehetővé teszi az ERP rendszerek gyakori cseréjét. De honnan tudom eldönteni, hogy egyáltalán szükség van új szoftverre?

Versenyelőny az új szoftver vagy cégértéknövelő beruházás?

Nincs olyan informatikai alkalmazás, ami örökké kiszolgálja az igényeinket. Ez különösen igaz az ERP rendszerekre. Egyrészt folyamatosan változik a cégek üzleti környezete (néhány éve még extrém igény volt az EDI számla, ma már aki multinacionális kiskereskedelmi láncba akar beszállítani, alapvetésként kezeli; és a NAV nem kérte az online számla rögzítést), másrészt a technológia nagyon gyorsan fejlődik, és igazi versenyhátrányt jelenthet, ha ezeket nem építjük be a napi munkamenetbe.

Az egyik legbonyolultabb üzleti – és nem informatikai – projekt egy cég életében az ERP (és ahhoz kapcsolódó egyéb) rendszer bevezetése. Speciális tudást igényel, és az esetek több mint 50%-ában nem sikerül jól. Vagy tovább tart vagy többe kerül vagy az esetek többségében ezek kombinációja. Ez persze visszatartó erő lehet a cégvezetők számára. Továbbá nagyon nehéz úgy dönteni egy ilyen jelentős kérdésben, ha nincs meg minden alapinformációnk hozzá.

A válságos évek nem hagyták érintetlenül az ERP cégek háza táját sem. A hazai ERP fejlesztő cégek közül sokan eltűntek az elmúlt években. Ilyenkor persze sokszor előfordul, hogy a régi cég romjain egy-két fős „majd mi megoldjuk” cégek jelennek meg. Az ERP rendszerek azonban üzletileg kritikus alkalmazások. Ha nincs szerződött, biztos ERP szállítópartnere legalább a törvényi követések kezelésére, nincs min gondolkodni, bele kell vágni az új ERP rendszer bevezetésének előkészítésébe.

Az eredeti cikk a Transpack oldalán olvasható teljes terjedelemben.

Kategóriák: ERP