Verzióváltás okosan

Szerző: NOREX ERP Közzétéve:

Egyik kedvenc témánk, amire már ebben a blogban is többször kitértünk, a verzióváltás. Miről is van szó?

Körülbelül 4-500 olyan vállalat van Magyarországon, akik a három legnagyobb szoftvergyártó,  azaz a Microsoft, az SAP,  valamint a svéd IFS termékeit használják. Ezek a termékek a legtöbb esetben 8-10 évvel ezelőtt kerültek bevezetésre. Azóta nem voltak frissítve vagy csak apróságokat végeztek el rajtuk. A helyzet pedig az, hogy 8-10 év után ezek a nagy gyártó cégek már nem vállalják a törvényi követést.

Amikor győzött az új szoftver

Így a cégvezetők egy komoly dilemma elé kerültek, vagy maradnak ugyanazon a technológián és a szoftver új verzióját tulajdonképpen implementálják, vagy pedig bevezetnek valamilyen másik rendszert. Ez bizony nem is olyan könnyű eldönteni. Mi az elmúlt évek során nagyon sok ilyen jellegű bevezetéssel találkoztunk. Mindegyik esetben különböző eredmények születtek. Volt például olyan ügyfelünk, egy vidéki gyártó cég, ahol már 10 éve használták az egyik platformot. Nagyon sok egyedi fejlesztéssel is rengeteg kompromisszummal. Természetesen, nem voltak vele boldogok, de fenntartották. Az eredeti felkérésünk arról szólt, hogy segítsünk nekik eldönteni, hogy az adott terméken belül melyik szoftverszállítóval dolgozzanak együtt. Nekünk kezdetektől fogva az volt az érzésünk, a szakmai teamben dolgozó kollégáinkkal, hogy nem biztos, hogy csak ebben a körben kéne gondolkodnunk és végül sikerült meggyőznünk a cég tulajdonosát azt illetően, hogy már a tendereztetési folyamatra is hívjunk meg más szállítót, és termékeket is.

Nagyon érdekes eredmények születtek, amikor az ajánlatokat kiértékeltük. Ugyanis az a termék, amit eddig használtak, annak az új verziója standard verzióban a vállalat folyamatainak igényeit mindössze 64%-ban fedte volna le. Csak nagyon drága és kockázatos egyedi fejlesztések árán tudtak volna minden igényt kielégíteni. Viszont, tudtunk nekik olyan terméket mutatni, ami minden további fejlesztés nélkül, egyszerűen jobban passzolt az ő működésükhöz. A folyamatokat pedig 93%-ban lefedte. Végül ennek az elemzésnek a hatására a cégvezetés nem a verzióváltás mellett döntött, hanem egy új szoftvert vezettek be. 

Verzióváltás: amikor maradt a régi platform

Egy másik korábbi projekt esetében szintén több éven keresztül használták az egyik nagy platformnak a termékét. Ahogy a cég jelentősen növekedni, bővülni kezdett, a meglévő szolgáltató nem tudta már őket megfelelően támogatni. Ott is hasonló kérdés merült fel: vizsgáljuk meg, hogy ugyanazon a terméken maradjanak, vagy találjanak másik technológiát. Végül is termékmegfelelőségi szempontjából, ugyan csupán pár százalékos különbséggel, de a meglévő szoftver technológiája győzött. Azonban egy másik cég sokkal jobb szakmai ajánlatot adott. Lényegesen jobb referenciákkal működő, kész modellel rendelkeztek az új verzióra.  Ár-érték arányban is az volt a legjobb döntés, hogy ebben az esetben ugyanazon a platformon maradtunk, de egy másik szoftver céggel szerződtünk.

Számtalan, a fentiekhez hasonló esettel találkoztunk már. Ezeknél mindig egyedileg kell megvizsgálnunk és meghoznunk a lehető legjobb döntést. Ha ilyen kérdése merülne fel, keressen meg minket! Szívesen gondolkodunk együtt!

Kategóriák: ERP