ERP bevezetés cégeladás előtt?

Szerző: NOREX ERP Közzétéve:

Gyakran merül fel a kérdés olyan cégek vezetőinél, aki éppen cégeladás előtt állnak, hogy vajon van-e értelme ebben a szakaszban egy ERP rendszer bevezetésnek. Tud-e esetleg plusz értéket teremteni a leendő befektető számára? 

Azt gondoljuk, hogy mindenképpen! Tapasztalataink szerint, amikor megérkezik egy professzionális befektető, az bizony egy nagyon komoly elemzést készített. Elsősorban azzal a szándékkal, hogy kiderítse mindazokat a kockázatokat, rejtett fenyegetéseket, amiket az adott vállalkozás magában hordoz. Ilyenkor az egyik legfontosabb szempont, hogy az adott vállalkozás transzparens módon működjön. Ami azt jelenti, hogy képesek ugyanazt a teljesítményt újra és újra, évről évre hozni. Adott esetben úgy, hogy a nagyon karizmatikus első számú vezető már nem áll a cég elején. Nos, ebben az esetben mindenféleképpen érdemes a transzparencia és a cégérték növelésére is egy ERP rendszer bevezetésében gondolkodni. Az előkészítési folyamat során különösen nagy hangsúlyt kell adnunk annak, hogy igen, az a terv, hogy az első számú vezető kivonul a cég operatív működéséből. Ami voltaképp azt jelenti, hogy azt várjuk el az adott vállalkozástól, hogy tulajdonképpen a napi döntési folyamatok és működés, az nélküle is önmagában megálljon a lábán. 

A cégeladásnál, hogy ha jól raktuk össze a projektet, nagy érték tud lenni egy ERP rendszer. Ha tudjuk, hogy körülbelül milyen típusú befektetőt keresünk, adott esetben konkrét listával is rendelkezünk, ismerjük, hogy abban az adott iparágban milyen ERP rendszereket használnak, érdemes hasonló ERP rendszer bevezetésébe belevágni az értékesítésre kerülő cégünk működésének támogatására. Hiszen nagyon komoly bizalom növelő tényező lesz és adott esetben az eladási árban is komoly különbséget tud teremteni a megléte. Úgyhogy cég eladás előtt álló cégtulajdonosok, álljunk neki a digitalizációnak most vagy soha!