ERP megoldások: verzióváltási kérdések

Szerző: NOREX ERP Közzétéve:

Egyre kisebb szervezetek is igénylik a naprakész, egységes adatbázisban tárolt információk elérését, a különböző részlegek munkájának hatékony összekapcsolását lehetővé tevő ERP megoldásokat.

Ugyanakkor a rengeteg új bevezetés, az integrációs projektek és a verzióváltások nagy száma miatt gyakorlatilag a jó szállítóknál „várólista” van, nem tudnak azonnal szakértőket projektekre delegálni.

A nagy nemzetközi szoftvergyártók – Microsoft, SAP, IFS – által régebben elkészült verziók gyári támogatása viszont lejár a következő években. Ennek következményeként még olyan cégek is kénytelen lesznek ERP projekteket indítani, akiknek egyébként nem lenne funkcionálisan erre igényük.

A dilemma sokkal bonyolultabb, mint elsőre látszik, mert bizony a rengeteg fejlesztésnek, a teleszemetelt adatbázisoknak és a vállalati folyamatok átalakításának hála az esetek 90 százalékában nem lesz elég egy technikai konverzió, hanem egy teljes reimplementációra lesz szükség.

Ebben az esetben érdemes megvizsgálni, hogy a piacon jelenleg kapható termékek közül melyik felel meg leginkább az igényeinknek – és ez bizony nem feltétlenül a régi ERP megoldás. Egyre több vállalat ébred rá, hogy nem a számukra legtesthezállóbb terméket vezették be, ami hosszú távon csak nagy fejlesztések árán lenne fenntartható.

A piacon rengeteg az új bevezetés a Covid miatt, ehhez jönnek még a közép- és nagyvállalati verzióváltási projektek, emiatt az ERP szállító cégek várhatóan extrém terhelésnek vannak kitéve.

Forrás: Computerworld