5 komoly indok a verzióváltásra

Szerző: NOREX ERP Közzétéve:

Sokszor problémás, hogy az ügyfelek nincsenek tisztában azzal, mikor és miért érdemes belevágni egy verzióváltási projektbe vagy az vállalatirányítási rendszer cseréjébe. A következőkben bemutatunk öt gyakori okot, amik indokul szolgálhatnak arra, hogy a régi ERP-rendszerünknél bizony ráncfelvarrás szükséges. 

  1. Terjeszkedés, növekedés

Sokféle üzleti növekedés megtörténhet egy cég életében, például nagyobb számú megrendeléssel lesz hirtelen dolga, új piacra lép, új terméket vezet be, stb. Bárhogy is, egy változó vagy folyamat többszöröse lesz a korábbiaknak. Amikor ez bekövetkezik, gyakori, hogy az addig meglévő rendszerek és azok funkcionalitása már túl kevésnek bizonyulnak.  Elképzelhető, hogy elég néhány kisebb testreszabás, igazítás, de jellemzőbb, hogy a terjeszkedést kísérő növekedés egy sor új feladatot generál, amiket a meglévő ERP-rendszer már nem tud lekezelni. Ha a vállalatod új üzletágat épít, akkor a sikerhez szükséged lesz egy, a változásoknak, a megnövekedett kapacitásnak megfelelő vállalatirányítási rendszerre. Ilyenkor mérlegelni szükséges, hogy elegendő egy verzióváltás vagy indokolt a teljes csere. 

  1. Fúzió, egyesülés, felvásárlás

Ha egy új befektető jelenik meg a vállalatnál vagy egyesülés történik, elképzelhető, hogy verzióváltásra lesz szükség azért, hogy a felmerülő igényeket, előnyben részesített funkciókat teljesíteni tudják a felek. Fontos tényező, hogy erről még a fúzió előtt megkezdődjenek a tárgyalások, hiszen egy meglévő ERP-rendszer cseréje mindig komplex folyamat. 

  1. Elavult technológia

Számtalan cégnél működnek elavult szoftverek, amelyeknek a támogatása sem elérhető, vagy rövid időn belül megszűnik. Ráadásul sokszor a vállalatirányítási rendszereket egy sor egyedi funkcióval látták el, ami megnehezíti a jóval egyszerűbb verzióváltást. A sok egyedi fejlesztést gyakorlatilag újra kellene íratni, ami bizony mind időtartamban, mind költségben felérhet egy teljesen új ERP-rendszer beszerzésével.

Mivel az üzleti életben minden folyton változik, elképzelhető, hogy egy 8-10 éve bevezetett szoftver már nem tudja azokat a képességeket, háttérinformációkat, funkcionalitást biztosítani, ami a hatékony működéshez szükséges. Csak azért, mert egy szoftveres megoldás a beruházásának pillanatában tökéletesen alkalmas volt számunkra, egyáltalán nem biztos, hogy ez örökre így marad. Sőt. A digitális technológiák napról-napra fejlődnek és folyamatosan új termékek jelennek meg a piacon. 

  1. Átláthatóság

Egy vállalat életében fontos az átláthatóság, egyrészt biztonsági okokból, másrészt a kockázatok csökkentésének érdekében. A vállalatirányítási rendszer ennek biztosításában mindenképpen segít. Verzióváltást vagy ERP-rendszer cseréjét a változó szabályok is indukálhatják. 

  1. Belső változások

Amikor egy cég vezetésében történik  változás, előfordul, hogy ez együtt jár új üzleti stratégiák és eszközök implementálásával is. Ilyenkor a vállalatirányítási rendszer testreszabására is sor kerülhet. 

Egy biztos, akár verzióváltás, akár az ERP-rendszer cseréje kerül kilátásba, egyikbe sem érdemes belevágni független ERP-tanácsadó nélkül.

Forrás:

https://www.baass.com/blog/why-upgrade-your-erp-here-are-5-reasons

https://computerworld.hu/erpblog/a-top-400-ceg-kozos-dilemmaja-261829.html