ERP-rendszer cserére szorul: verzióváltás legyen vagy új rendszer?

Szerző: NOREX ERP Közzétéve:

Nem könnyű a válasz a fenti kérdésre. Ha innovációról vagy digitalizációról van szó, elsőre nem az ügyviteli rendszerek cseréjére gondolnak a vállalatvezetők.

Az éves költségvetések összeállítása során gyakran csak az azonnali, kézzelfoghatóbb beruházásokra, például új termékcsaládokra, logisztikai fejlesztésekre gondolnak, amelyek biztosnak tűnő eredményeket hoznak. Amíg nincsenek igazi fájdalompontok a meglevő, elavult ügyviteli rendszerek használata kapcsán, nem lépnek.

A magyar ERP bevezetések többségénél az egyik legalapvetőbb hiba, amit szakmai pályafutásunk során láttunk: agyonfejleszteni, magamra szabni, bármi áron.

Ennek gyakran nincs valódi racionális oka, csak a „mi így szoktuk ezt csinálni”, a „régi is így nézett ki”. És a szoftverbevezető cégeknek lássuk be, ez jó üzlet is: a sok-sok egyedi fejlesztéssel igazán jól magukhoz tudták kötni az ügyfeleiket. Ezek azonban lehetetlenné teszik az egyszerű, gyors verzióváltási projekteket.

A sok egyedi fejlesztést gyakorlatilag újra kéne íratni, ami bizony felérhet mind időtartamban, mind költségben egy teljesen új ERP rendszer beszerzésével. Ami átvezet egy másik dilemmához: valójában minden 8-10+ éves, sok egyedi fejlesztést tartalmazó ERP rendszer esetén vizsgáljuk meg, nem járnánk-e jobban egy új rendszer bevezetésével?

Jó, ha átlátjuk, hogy a megfelelő informatikai befektetések nélkül, a meglévő technológia egyre komolyabb korlátot jelenthet, és egy idő után eléri azt a pontot, amikor már a veszteségek minimalizálása a cél.

Miközben ez megtörténik, a versenytársak, akik a technológiai haladás élére állnak, óriási lépéseket tesznek előre a gyártási ütemezésben, az alacsonyabb készletszintben, a rövidülő szállítási időben, az ügyfelek elégedettségében és végül a bevételekben és a profitban.

Aki szeretné ezt elkerülni, jobb, ha egy teljes körű, belső ERP rendszer kiválasztási projektet indít, ahol csupán az egyik vizsgálandó opció a verzióváltás adott szoftveren belül.

Ha viszont mégis úgy döntenénk, hogy nem vizsgálunk más opciókat, csak a régi ERP szoftverünk új verzióját vezetjük be, akkor is legyünk résen: az időzítés nagyon fontos. Az ERP piac terhelése rendkívül intenzív lett az elmúlt években, az ERP szolgáltató cégek többsége komoly erőforrás problémákkal küzd. Egyre magasabb áron adják a tanácsadói napi díjakat. Nyilvánvalóan a nagyobb, tőkeerős cégek gigaprojektjeire fogják a verziótámogatási időszak vége felé az erőforrásaikat tartalékolni.

Ezért érdemes minél előbb neki állni a verzióváltási projektek előkészítésének, ajánlatok bekérésének. Ehhez is érdemes külső, független ERP szakértői csapattal neki fogni.

A teljes cikk a Computerworld oldalán jelent meg 2018. október 24-én.