Menjen mindenki a felhőbe?

Szerző: NOREX ERP Közzétéve:

A pozitívumok ellenére még mindig jobban bízunk a vásárolt szoftverben, mint a felhőkben. Persze nem is minden cégnek kell egyből felhő, nagyon meg kell nézni, ki mikor áll át a technológiára.

Egészen a 2010-es évek közepéig a cégek szinte kizárólag úgy juthattak ERP rendszerekhez, ha megvásárolták az ún. on-premise alapú ERP licenceket, és vagy maguk működtették azokat saját hardvereszközeiken, vagy a haladók megpróbálkoztak hosztoltatni az integrált rendszereiket. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy jogilag ugyanúgy megvásárolták a licenceket, és egy szolgáltató cég üzemeltette azt a szerverein, magas rendelkezésre állást és biztonságot ígérve.

Az ERP gyártó cégek számára az eredeti üzleti modell azonban nem adott folyamatos bevételi lehetőséget, hiszen alapvetően, ha az ügyfél megvette a megfelelő számú licencet, akkor csupán az évi 15-20 százalékos úgynevezett licenc követési díjat zsebelték be, amiből aztán a törvényi követést, a hibajavítást és a verziófrissítésekhez kapcsolódó költségeket fedezték.

A felhők felett

Az egyre rohamosabban fejlődő technológiának köszönhetően azonban az iparág elindult a felhőalapú (SAAS) megoldások irányába, ami elsősorban nem a szoftver telepítési helyében különbözik, hanem az üzleti modellben.

A teljes cikk elolvasásához kattintson ide!

Kategóriák: ERPPublikáció