Létezik-e stresszmentes ERP-rendszer-bevezetés?

Szerző: NOREX ERP Közzétéve:

Bevezethetjük a világ legjobb vállalatirányítási rendszerét is, ha a munkatársainkat nem sikerül megnyernünk az ügynek, rosszabbat tettünk a vállalattal, mintha nem csináltunk volna semmit – érvel szerzőnk, aki hasznos tanácsokkal is szolgál a feszültségek csökkentéséhez.

Néhány éve egy cégvezető azt mondta egy konferencián, hogy ő akkor fogja vállalatirányítási (ERP) rendszer bevezetésre adni a fejét, ha azt az emberei kimondottan kérik, mert hallotta a barátaitól, mennyire stresszes egy ilyen projekt. Ezen kissé fennakadtam, és elképzeltem, milyen lehet az, amikor az üzemi tanács küldötte írásban petíciót nyújt be, hogy márpedig ragaszkodnak ehhez az üzleti lépéshez – ez meglehetősen életszerűtlen. Persze, értem én az aggodalom okát: sok projektet buktattak már meg az ellenálló munkavállalók szabotázsjellegű hozzáállással, így egyértelműen jobb helyzetben van a cégvezetés, ha az alkalmazottak támogatják a szoftverbevezetést.

Egy intenzíven növekvő, de informatikai szempontból alacsony támogatással működő cégnél – melyek a középvállalati kör jelentős részét kiteszik Magyarországon – ahol 9 megás Excel-fájlok, régi számlázó szoftverek és 15 éves raktárnyilvántartó rendszerek jelentik a mindennapi munkavégzés alapjait, és a többség régóta a cégnél dolgozik, vagyis nem ismer másféle kultúrát és szoftvert, ott a legritkábban fogalmazzák meg a munkatársak, hogy a digitalizáció irányába kellene lépni.

A teljes cikk a hvg.hu oldalán jelent meg, ide kattintva elérhető!

Kategóriák: ERP