Digitális orosz rulett: Botcsinálta ERP-rendszer-kiválasztás

Szerző: NOREX ERP Közzétéve:

Az integrált vállalatirányítási rendszerek (ERP) bevezetésével kapcsolatos nemzetközi adatok lehangolók: a bevezetések fele vagy tovább tart, vagy többe kerül, vagy nem valósítja meg az elvárt funkcionalitást – és sajnos a sikertelen történetekre ezen paraméterek közül legalább kettő igaz. A helyes megoldás egyik összetevője: ismerjük fel a saját korlátainkat. Persze van itt még más tudnivaló is.

Alapvetően azt vallom, mindenki foglalkozzon azzal, amihez ért: a tejipari vállalat gyártson tejet, a kereskedő cég értékesítsen – de semelyik ne akarja önállóan, szakértői támogatás nélkül eldönteni, hogy melyik a neki való szoftver vagy a legjobb szállító. Nem sok esélye van megtalálni a legjobb megoldást.

Ismerjük fel saját korlátainkat

Gondoljunk bele, a legtöbb cégvezető kiadja az utasítást az informatikusnak: Bélám, keress nekünk ERP-rendszert! Béla, az ügyes rendszergazda fejvakargatva leül a gépe elé, gugli ugye jó barátunk, de ha beírja, hogy ERP-rendszereket keres Magyarországon, laza 73 ezer tételt kap találatként. Mi az esélye annak, hogy a rendszergazda a megfelelő linkre bök? Ha esetleg mázlija is van, és mondjuk releváns találatokat talál, és felhívja a szoftverszállítókat, azok mit fognak tenni? Pont azt, mint a használtautó-piacon sok eladó: agyondicsérik saját portékájukat, és diszkréten hallgatnak annak kevésbé előnyös tulajdonságairól. „Őszintén szólva nem az én autómat kellene választania, menjen át a szomszédhoz, az övé pont azt tudja, amire vágyik” – hallotta már valaki ezt a mondatot autóneppertől? Sokan biztosan nem. És higgyék el, mint egy ERP-cég egykori értékesítési vezetője, tapasztalatból mondom, hogy ezen a piacon se túl sok olyan szereplő van, aki ezt megtenné. Okos ember autót is úgy indul vásárolni, hogy mielőtt megveszi, átnézeti egy szerelővel, hogy ne csak egy autónak látszó roncshalmazt vegyen. Ehhez képest mit tesznek a mai napig a legtöbb cégnél? „Tudunk mi beszerezni, vettünk már gyártósort is, miért ne tudnánk ERP-rendszert is választani?”. Az a helyzet, hogy az ERP-rendszerek sokkal nehezebben definiálható portékák, mint egy gépsor: jóval kevesebb műszaki paraméterük megfogható laikusként. Sokkal több olyan tényezőn múlik a végeredmény, mely magától az ügyféltől függ.

A teljes cikk a hvg.hu oldalán jelent meg, melyet ide kattintva elolvashat!

Kategóriák: ERPPublikáció